Rodinné Centrum Beruška Strakonice

DŮLEŽITÉ
RC Beruška - Kukátko - Vaříme - Pickles

 Neustále doplňujeme oblečení a hračky do bazárku! Přijďte levně nakoupit!

 Nestíháte děti vyzvednout ve škole nebo doprovodit na kroužek? Zajišťujeme hlídání a doprovod ZDARMA po celý školní rok.

 

 Velmi si vážíme jakékoliv podpory Berušky

 číslo účtu: 2500571570/2010

  

 

AKTUÁLNÍ AKCE

Projekt ZAMĚSTNANÍ RODIČE, SPOKOJENÉ DĚTI 1.6.2018 Přijímáme přihlášky na doprovod dětí 1. stupně ZŠ zdarma ze školy, na kroužky a do klubu Berušky (otevřen po-pá 12:00 - 18:30 hod.... více

KONTAKT

Tel.: 773 165 696
Mail: info@rcberuska.cz
FB: F Najdete nás na Facebooku
více

PODPORUJÍ NÁS

Jihočeský kraj Evropská unie STARZ Město Strakonice Rossmann Terramitica síť MC Raiffeisenbank STYRAX, a.s.

Vodní pickles

Na tyto pickles se hodí zejména tvrdší zeleniny (mrkev, kedluben, daikon, černá ředkev, květák, brokolice, cibulky...). Zeleninu dle vašeho výběru krájíme na větší kusy, cpeme do sklenic či kvašáku. Větší kousky je lépe dávat na povrch a menší dolu. Při kvašení stoupá zelenina vzhůru, když dáte větší kousky na horu, utěsníte tím ty malé, aby nestoupali. Důležité je, aby zelenina byla všechna pod vodou, co je nad vodou může se začít kazit!!!
Natlačenou zeleninu zalejeme svařenou vodou se solí nebo Ume octem. Na 1 litr vody 1 polévková lžíce soli nebo 1 lžíce Ume octa. Povaříme 5 minut a necháme schladnout na 40 - 50°C, pak zalijeme sklenici až po okraj a zavíčkujeme.
Necháme 3-7 dní v pokojové teplotě. Pod sklenici dejte misku nebo tác, při kvašení může voda vytékat ze sklenice ven. V závislosti na vnějších podmínkách je tato zelenina vhodná ke konzumaci již zpravidla 4. den. Dojde v ní k mléčnému kvašení, proto po otevření může sklenice vypěnit, tak jí otvírejte raději nad dřezem. Kousky této zeleniny se snažte doplňovat ke každému jídlu, je dobrá také nastrouhaná najemno např. do sushi nebo dětem jí tak můžete propašovat nastrouhanou nebo namixovanou do omáčky, polévky, bramborové kaše, atd.. Než se sní, držte ji v ledničce.

Pickles

Na tyto pickles se hodí zejména zelí (čínské i normální) protože obsahuje velké množství vody. Zelí nakrájíme na nudličky a můžeme do něj nasrouhat jakoukoli jinou zeleninu podle chuti (mrkev, červenou řepu, cibuli, ředkvičky, křen, atd.), v míse vše smíchat se solí (1 až 2lžička soli dle množství zeleniny), rukama promícháváme a promačkáváme až se začne uvolňovat šťáva. Pak po vrstvách důkladně natlačíme do zavařovací sklenice, kvašáku či jiné nádoby, abychom vytlačily veškerý vzduch. Zatížíme pomocí víčka, talířku na který dáme těžší kámen či kolíku. Nebo využijte pružinu viz přiložený odkaz. Necháme při pokojové teplotě 2-3-4 dny. Od druhého dne lze tuto zeleninu již konzumovat, obecně je vhodnější takto připravenou zeleninu sníst tak do týdne či 14 dnů. Je vhodné ji 3. - 4. den přendat do sklenic (pokud tam nekvasí) a dát do ledničky. Pokud tuto zeleninu necháme kvasit jen 2-4 hodiny, tak sice nevzniká kyselina mléčná, ale lehce se natráví vláknina a začnou se vytvářet probiotické látky. Tento salát se používá hlavně v létě a je velmi dobře stravitelný a posiluje zažívání.

Pružinu na výrobu pickles - možné koupit v coopu na malém náměstí


Reklama
Časté otázky k fungování centra ČP servis